{ "title": "Dorsal Kifoz", "image": "https://www.kifoz.gen.tr/images/Dorsal-Kifoz-64522.png", "date": "19.01.2024 05:53:24", "author": "Dilek koçer", "article": [ { "article": "Dorsal kifoz, İnsanın boyundan bel kısmına kadar sıralı dizilimli 26 tane omur kemiğinden oluşan S tipindeki sistemin yandan bakıldığında öne doğru bükülmüş yani halk dilinde de kamburluk olarak bilinen hastalıktır. Bu hastalık dışarıdan bakıldığında eğik görünen, ağrılı, iç organlarının işlevini bozan ve erken tanı koyulup hemen tedaviye başlanılması gereken bir hastalıktır.

Dorsal kifoz nasıl ortaya çıkar?

Doğuştan olabileceği gibi ya da sonradan oluşabilecek bir hastalıktır. Anne karnında olan bebeğin gelişim aşamasındayken omurga kemiklerinin aşırı büyümesiyle sinirsel yapıyı bozmasıyla ortaya çıkar. Ergenlik döneminde 9-15 yaş arası çocuklarda olma riski daha fazladır. Gelişim çağında olduklarından fazlaca eğik durmaları bu hastalığa yakalanma riskini çoğaltmaktadır. Bunun yanı sıra çok eğik ve duruş bozukluğu yapan yetişkinlerde de kifoza yakalanma oranları çok fazladır. Yetişkin insanlar arasında kadınlar bu hastalığa daha çok yakalanırlar. Ergenlik döneminde ise erkeklerde daha sık görülür.

Dorsal kifozun belirtileri nelerdir?
Dorsal kifoza nasıl tanı konulur: Öncelikle hastanın belden yukarısındaki kıyafetler çıkarttırılarak doktor önden, yandan ve arkadan fizik muayene ile kamburluk teşhisi koyarak, sinir sisteminde his ve duyu kayıpları olabilir şüphesiyle testler yapılmalıdır. Dorsal kifoz tanısını koymak için arkalı, önlü ve yanlardan röntgen çekilmesi gerekmektedir.

Dorsal kifoz nasıl tedavi edilmelidir: Doğuştan veya çocukluk yaşlarında oluşan dorsal kifoz tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda kamburluk olarak ortaya çıkar. İlk olarak kas gevşetici ve ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Çocuklardaki dorsal kifozu korse kullanımıyla duruş biçimini düzelterek hastalığın ilerlemesine engel olarak iyileşmesi mümkündür. Kamburluk riski altında olan kişilerin cerrahi müdahale olmaları gerekir, bu yolla kamburluk düzeltilirken, eğiklik de engellenmiş olunur. Hareketsiz yaşamda ortaya çıkan kamburluk ve sırt ağrılarına yapılabilecek basit alınacak önlemler vardır. Bunlarına örnek olarak karın kaslarını, sırt kaslarını güçlendirecek egzersizler ve yüzmede bu hastalar için oldukça gereklidir.
" } ] }