{ "title": "Kifoz Çeşitleri", "image": "https://www.kifoz.gen.tr/images/Kifoz-Cesitleri-42118.jpg", "date": "21.01.2024 04:35:34", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Kifoz çeşitleri, Halk arasında kamburluk tıp dilinde kifoz olarak bilinen bu rahatsızlık, belde oluşan eğriliğin 40-50 derecenin üzerine çıkması ile meydana gelir. Bu tip durumlarda hasta kamburlaşarak öne doğru eğilir. Karşıya düzgün bakamaz. Görüntü olarak kendisini oldukça rahatsız eder ve tedavi edilmediği sürekli rahatsızlık ilerler ve ağrıların oluşmasına neden olur. Kifoz rahatsızlığı sırt omurlarında oluşan bir hastalıktır. Çeşit bakımından dört bölüme ayrılır.

Kifoz çeşitleri nelerdir?

Postural kifoz: Hastalarda görülen duruş bozukluğu olarak adlandırılır. Kifoz rahatsızlıklarında en fazla görülen bir durumdur. Duruş bozuklukları hastaların alışkanlık kazanması ile meydana gelir. Kişiler tedavi olmazsa belirli bir süre sonra kalıcı bir hale dönüşür. Bu rahatsızlık genelde kız çocuklarında daha fazla görülür ve ergenlik döneminde ortaya çıkar. Ayrıca kişilerin bilgisayar başında oldukça fazla kalması ve duruş bozukluklarını alışkanlık haline getirmeleri bu rahatsızlığa neden olur. Ayrıca çok uzun boylu olan erkek çocukların gelişim dönemlerinde boylarını kısa göstermek amacıyla kambur durmaları çeşitli duruş bozukluklarına yol açar.

Doğumsal kifoz: Bebek daha doğmadan anne rahmindeyken omurganın gövdenin üst kısmına yapışması ya da kaynaması gibi anormallikler ile meydana gelen bir kifoz çeşididir. Doğumsal oluşan kifozlar maalesef diğer kifoz çeşitlerine göre daha hızlı ilerler ve gelişir.

Scheuermann kifoz: Yapılan araştırmalar sonucu nedeni hala çözülemeyen bir kifoz çeşididir. Danimarkalı bir bilim araştırmacısı tarafından adını almıştır. Rahatsızlık nedensiz bir şekilde omur kemiklerinin büyümesi ile meydana gelir ve çok da nadir olarak bel omurlarında da görülebilir. Genellikle 8-12 yaş aralığında görülebilen bu rahatsızlık kız ya da erkek çocuklarda eşit oranda görülür.

Osteoertrite bağlı kifoz: Çoğunlukla ilerleyen yaşlarda görülen bu ki kifoz çeşidi sırtta bulunan omurgalarda kemik erimesi ve çeşitli romatizmal rahatsızlıklar nedeniyle gövdede bulunan kemiklerin yıpranması sonucu oluşur. Kişilerin kifoz konusunda bilinçli olmaları ve böyle bir durum hissettikleri an hemen Uzman bir doktora başvurması gerekir.
" } ] }