{ "title": "Kifoz Dereceleri", "image": "https://www.kifoz.gen.tr/images/Kifoz-Dereceleri-63489.jpg", "date": "21.01.2024 19:58:28", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Kifoz dereceleri, halk arasında kamburluk olarak da bilinir. Kifoz dünya genelinde çok fazla görülen bir omurga hastalığıdır. En fazla görüldüğü bölge sırt bölgesidir. Bu hastalıkta kişinin yandan görünüşünde baş daha önde görülür ve bazı hastalarda da bel çukurluğu kısmı daha fazlalaşmıştır. Anne karnında bile başlayabilir. Bebeklerde genellikle omuzlarının eşit olmaması ve kol ve bacaklarında meydana gelen anormallikler şeklinde kendini gösterir. Sırt bölgesinin normal eğrilik derecesi 25-40'dır. Bu derecenin birtakım nedenlerle ilerleyip artması kifozu oluşturur. Bu derece çoğu zaman 45 dereceyi aşmaz ancak aştığı durumlarda vardır.

Kifozun dereceleri vardır ve her kifoz derecesine uygun bir tedavi bulunmaktadır. Erken yaşta görülen kifoz tedavisinde eğer ameliyat uygun görülmüş ise ameliyat için bebeğin 1 yaşına gelmesi beklenir ve sonrasında devam edecek eğilmelerin önüne geçilmek amaçlanır.

Yetişkinlerde ise doğuştan olan omurga eğrilikleri yıllar içerisinde ilerleyerek kamburluklar oluşturur. Erken dönemde müdahale edilmediyse kifozun ilerlemesi daha fazla olur. Kifoz derecelerine göre tedavi uygulanır. Tedavide bu dereceler oldukça önemlidir.

Kifoz dereceleri

35 derece kifoz, bu kişilerin kifozu kötü duruşa bağlı olarak ortaya çıkar. İlerlemesi de hatalı pozisyonlarda duruş sebebiyle gerçekleşir.

50-55 derece arasındaki kifoz, bu derecedeki kifoz hastalığının nedeni genellikle kemik veya yumuşak dokularda bulunan bir sorunun olduğu durumlarda ortaya çıkar. Ya doğuştan kemik hastalıkları vardır ya da omurga ile ilgili problemleri vardır veya omurgada oluşan kırılmalar sonucu ortaya çıkar. Bu kifoz dereceleri olan hastalara genellikle ilk olarak egzersiz programları uygulanır. Bunun için sırt egzersizlerini çok yoğun olarak yapması gerekir. Bu derecede kifozu olan çocukların büyümenin devam etmesiyle kifoz dereceleri de artar.

55-70 derece arasındaki kifoz, bu derecelerde egzersizlerin yanı sıra korse tedavisi uygulanır. Korse çocukların büyüme dönemlerinde iskelet sistemini destekleyerek kamburlaşmasını önlemek için uygulanır. Özellikle de kız çocuklarının adet görmelerinden önce eğrilikler teşhis edilip, korse tedavileri başlanır. Bu korseler hastalara göre uygun bir şekilde hazırlanmalıdır. Korse tedavilerinin etkili olması için, günlük 20-23 saat kullanılması gerekmektedir.

70-80 derece arası kifoz, bu derecelerde ya da daha yüksek derecelerde tedavi genellikle cerrahi olmaktadır. Uygulanan ameliyatlar, kamburluğun artması önlenerek diğer yarattığı sıkıntıların önüne geçmek için yapılır. Kifoz derecelerini doktor detaylı muayenesi sonucunda belirleyerek tedaviyi de ona göre planlar. Cerrahi yöntemlerle hastalık tamamen tedavi edilebilmektedir. Eğer kamburluk çok ileri boyuta gelmişse omurgadan kemik çıkarılarak düzeltmeler yapılır.
" } ] }