{ "title": "Kifoz Skolyoz", "image": "https://www.kifoz.gen.tr/images/Kifoz-Skolyoz-43629.jpg", "date": "20.01.2024 12:51:38", "author": "Peruze Duman", "article": [ { "article": "Kifoz Skolyoz, kifoz ve skolyoz olarak adlandırılan ve omurgaların duruşu ile ilgili deformite durumlarının beraber görülmesi halidir. Kifoz, halk arasında kamburluk olarak bilinen ve omurganın öne doğru eğilmesi ile ortaya çıkan ortopedik bir bozukluktur. Kifoz hastaları yandan gözlendiğinde baş, vücuda göre daha önde durmaktadır ve sırt bölgesinde bir çıkıntı gözlenir. Kimi hastalarda bel çukurluğunda bir artış da söz konusu olabilir. Doğuştan olabileceği gibi sonradan da gerçekleşebilen kifoz omurganın 45 derecenin üstüne çıkan bir açıyla öne doğru eğilmesi olarak özetlenebilir.

Kifozun Belirtileri Nelerdir?

Kifozun belirtileri olarak kambur durma veya kamburluk, sırt bölgesinde hafif ağrı, omurgada tutukluk ve acıma, yorgunluk olarak sayılabilir. Kifozda tanı koyabilmek için öne eğilme testi, nörolojik işlevlere yönelik test, omurga röntgeni ve pulmoner fonksiyonu testleri uygulanarak konulmaktadır. Uygulanacak tedavi yöntemi eğiklik derecesine ve kemik büyüme durumuna göre değişkenlik gösterebilir.

Skolyoz, Bir diğer deformite omurların yanlara doğru eğilmesi ile gelişen ve skolyoz olarak adlandırılan deformitedir. Skolyoz durumunda omurga sağ veya sola doğru normal olmayan eğri bir görünüm sergiler. Tıp biliminde bir hastalık değil de bulgu olarak değerlendirilen skolyoz, omurgadaki biçimsel bir deformite olarak nitelendirilmektedir. Skolyoz doğuştan olabildiği gibi beyin felci ve kas erimesi gibi durumlara bağlı olarak da oluşabilir.

Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz belirtileri dışarıdan bakılarak gözlemlenebileceği gibi tam teşekküllü sağlık birimlerinde yapılan testlerle de ortaya konulabilir.

Kalça ve omuz seviyeleri arasında görülen eşitsizlik, vücudun balansında bozukluk, göğüs kafesinde asimetri, yürürken baş ve vücudun farklı yönlere savrulması skolyozun görülebilen belirtileri olarak sayılabilir.

Kifoz skolyoz vakaları kifoz ve skolyoz olarak nitelendirilen omurgadaki eğriliklerin her ikisinin de aynı hastada bulunmasıdır. Bir diğer tanımla artmış kamburlukla ilgili yapısal skolyoz olarak ifade etmek mümkündür.

Kifoz Skolyoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hangi tür tedavinin uygulanacağı eğrilik derecesine ve kemik büyümesinin hangi aşamada olduğuna göre belirlenmektedir. Yapılan gözlem ve testlerden sonra yoğunlaştırılmış skolyoz rehabilitasyonu, korse kullanımı veya cerrahi müdahale uygulanabilir.
" } ] }