{ "title": "Kifoz", "image": "https://www.kifoz.gen.tr/images/Kifoz-61845.jpg", "date": "19.01.2024 17:50:13", "author": "Mehmet Mustafa", "article": [ { "article": "
Kifoz, vücudumuza arka taraftan bakıldığında not bir şekilde omurga düzdür. Yan taraftan bakıldığında ise omurgamızda birtakım eğrilik görülür. Üst göğüs bölgesinde kamburluk varken alt omurga bölgesinde içe yönelik bir eğrilik söz konusudur. Hafif kiroz vakaları az olarak sorun teşkil etmektedir. Lakin ağır kiroz vakaları akciğerlerimizi, sinirleri ve dokularla beraber organları da etkileyerek, ağrıya ve başka sorunlara davetiye çıkarır. Kamburluk tedavisi kıvrıklığın sebebine ve etkilerine bağlıdır.

Kifoz tanısı nasıl konulur?

Öne eğilme testi; bu rahatsızlığı olan hastanın belden öne eğilmesi istenecek, bu zaman içinde yandan omurga kontrol edilecektir. Kifoz da sırtın üst tarafında yuvarlaklık bu şekilde daha belirgin bir hale gelebilmektedir.

Pulmoner testleri; kifozun neden olduğu herhangi şekilde bir nefes alma zorluğunu tespit etmek için nefes almanızı ölçmek için bu testlere başvurulur.

Nörolojik işlev testi; kamburluğa eşlik etmekte olan nörolojik değişimler nadir görülse de doktor gözetiminde halsizlik, suyunda değişkenlik veya kifozun bulunduğu bölgenin aşağı taraflarında felç gibi hastalıklara bakılarak bunlara göre kontrol yapabilmektedir.

Omurga röntgeni; kifozu teyit etmek, kıvrımların derecesini öğrenmek ve omurgadaki kifozun türünü öğrenmede yardımcı olan herhangi bir şekil bozukluğu olup olmadığını belirlemek için istenmektedir.

Kifoz türleri

Konjenital kifoz, henüz omurgaların ilk oluşumu esnasında anne karnındayken oluşum gösterir. Birçok sebebi olmakla beraber en sık sebebi boyun omurgalarının gereğinden fazla büyümesinden kaynaklanan bir türdür. Bu tür hastalarda kifoz özellikle sinirsel problemler baş gösterir. Sinirsel problemleri ortadan kaldırmak için cerrahi müdahale gerekir. Erken yaşlarda yapılan bu operasyonlar bireyin hayatını önemli derecede etkileyecek olan değişiklikler gerektirir. Bu yaşlarda yapılan müdahale ile sinirsel problemler ortadan kalkar. Bu sebepten dolayı yeni doğan bebeklerde omurganın normal olup olmadığını mutlaka kontrol edilmesi gerekir.

Travmatik kifoz, travmalar sonucu yahut uzun süreli eğik durmaktan oluşmaktadır. Uzun süre eğik durmak özellikle bazı mesleklerde ön plana çıktığı görülür. Ayrıca yaş ilerledikçe oluşan kifozda bu kategori içerisine girmektedir.

Postüral kifoz, bu türde ise temel olarak yetişkinlik dönemlerinde meydana gelir. Bu kifozun başlangıçı genel olarak yavaştır. Postüral kifoz erkeklere oranla kızlarda daha çok görülür. Kötü bir duruş ya da kambur durmak omurlardaki kirişlerin esnemesine ve omurgada bulunan kemiklerin biçimsiz olmasına sebep olur. Çoğu zamanda ise omurgamızın alt kesiminde aşırı derecede içbükey bir eğri görülmektedir.

Scheuermann kifoz, postüral kifoz gibi bu kifozda ergenlik döneminde ve çoğu zaman kemiklerin büyüme zamanlarında ortaya çıktığı görülür. Scheuermann diye isimlendirilen bu hastalık türü kızlara oranla erkeklerde iki kat daha fazla görülür. Bu hastalığın başlarında hafif ağrı ve yorgunluk belirtileri meydana çıkar. Öte taraftan postüral kifozun tersine scheuermann kifozu omurları deforme ettiği için röntgen filminde dörtgen olması gereken şekil kama şeklinde gözükür.

Irsi kifoz, anne karnındaki ceninin gelişmesi sırasında omurgasında meydana gelen yanlış şekilde biçimlenmiş bazı bebeklerde görülebilir. Çok sayıda omur bir arada kaynamakta ya da kemikler gerektiği gibi oluşmamaktadır. Bu tür kifoz çocuk büyüdükçe daha da kötüye gidebilmektedir. Travma ve enfeksiyondan sonra vücudun alt kısmının felçli kalmasının en önemli sebebidir.

Yetişkinlerde kifozun neden olur?

Yetişkin insanlarda kemiklerin inceltici hastalığı olan kemik erimesi omurlarda kifoz ile sonuçlanmakta olan sıkışmaya bağlı olarak kırıkların oluşması ile bağlantılıdır. Omurganın kıvrılmasına yol açarak kifoz ya da skolyoz ile sonuçlanır.
Kifoz tedavisi nasıl yapılır?

Eğrilik derecesi ellinin üzerinde olan çocuklarda büyüdükçe bu derece artabilmekte ve ileriki dönemlerde bu hastalıkla ilgili sorunlar ortaya çıkmaktadır. En sık görülen sorun ağrı ortaya çıktığında ilaçla tedavi edilmektedir. Bu dönem zarfında çok çok istirahat edilmesi ve hastaların fazla hareketten uzak durması gerekir. Çocuk hastalarda korse ile tedavi edilerek hastalığın ilerlemesinin önüne geçilir. Büyüme periyodunun sonuna kadar korse ile tedavi devam etmelidir. Korse tedavisi ile basınç noktaları ayarlanarak en uygun şekilde kullanılmasına olanak sağlar. Eğer eğrilik derecesi yetmişbeş ve üzerinde ise sorun cerrahi operasyon ile düzeltilmektedir. Cerrahi müdahale sonrası hastalarda kesin düzelme gözükmektedir.
" } ] }