{ "title": "Servikal Kifoz", "image": "https://www.kifoz.gen.tr/images/Servikal-Kifoz-47356.jpg", "date": "21.01.2024 00:17:54", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Servikal Kifoz, Servikal omurganın boyun kısmına verilen isim olarak bilinir. Sağlıklı bir kişide arka kısımdan bakıldığında omurga düz bir şekilde gözükmektedir. Fakat bu hastalarda omurga eğri ve yamuk gözükmektedir. Halk arasında kifoz hastalığının adı kambur olarak bilinmektedir. Omurganın üst göğüs kısmında ve alt kısmında görülen eğiklikler sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Kifoz hastalığında önemli olan hastalığın hangi seviyede olduğudur. Eğer hastalık hafif derecede ise kişiye pek fazla rahatsızlık vermez fakat kifoz hastalığı çok ileri boyutta ise kişide akciğerleri, sinirleri, dokuları ve organları etkileyerek şiddetli bir şekilde ağrıya veya başka sorunlara yol açabilir. Servikal kifoz hastalığının en belirgin belirtileri dış görünüşten görülecek kadar kamburluk oluşumu, kambur eğriliğine bağlı olarak hafif veya şiddetli sırt ağrısı, omurga bölgesinde tutukluk ve acıma, aşırı bir şekilde yorgunluk olarak görülen en belirgin belirtiler arasında yer almaktadır. Kifoz hastalığı her yaş aralığına sahip kişiler de görülen bir rahatsızlıktır. Çocuklarda kifoz oluşumu doğumsal veya edinsel olabilir. Çocuklardaki kifoz hastalığının oluşumu çocukta lösemi hastalığının etkeni olarak ortaya da çıkmış olabilir. Fakat yetişkinlerde biraz daha farklıdır. Yetişkin bireylerde servikal kifoz varsa bu yaşlı olan kişde tüberküloz hastalığının var olduğunun habercisi olabilir.

Servikal Kifoz Nedenleri ve Tedavisi; Kifoz hastalığı yaşa bağlı olarak bebekler, çocuklar, gençler ve yaşlılarda görülebilir. Servikal kifoz hastalığı her 3 kişiden hemen hemen 1 kişi de görülen bir hastalıktır. Bu hastalığın ortaya çıkmasında en önemli olaylar kötü duruş, uygunsuz yastık seçimi, ağır yük kaldırmak ve sürekli aynı pozisyonda çalışmak, boyun ve baş bölgesine darbe almak gibi birçok faktör etkilemektedir.

Servikal kifoz hastalığına yakalanmış bir kişinin bu hastalıktan kurtulması için ilk olarak ilaç tedavisi uygulanması gerekir. İlaç kullanımının yanı sıra boyunluk kullanımı ve fizik tedavisi alması gerekmektedir. Kullanılan boyunluğun uzun süre kullanılmaması gerekir. Fazla kullanılması taktir de boyunda bulunan kemiklerin zayıflamasına neden olarak zarar verebilir. Ayrıca son zamanlarda boyunda görülen servikal kifozun oluşturduğu bölgeye iğneler uygulanmaktadır. Eğer tüm bu tedavi yöntemlerine rağmen halen bir sonuç alınmadıysa son çare olarak ameliyat önerilmektedir.
" } ] }