Kifoz Egzersizleri ve Uygulanışı
09 Temmuz 2024

Kifoz Egzersizleri ve Uygulanışı

Kifoz Egzersizleri

Kifoz, omurganın üst kısmında anormal bir şekilde öne doğru eğilmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Halk arasında bu duruma "kambur" adı verilir. Ortalama olarak omurganın 50 derece öne doğru bükülmesi ile oluşan bir yapıdır. Kifoz adı verilen kamburluk hastalığı, düzenli egzersizler yapılarak ilerlemesi yavaşlatılabilir. Kifoz hastalığının belirtileri çok belirgin olmamakla birlikte, bazı belirtiler görülebilir. Bu belirtiler arasında omurga çevresinde meydana gelen tutukluluk, sırt ağrısı ve yorgunluk bulunur. Kifoz oluşumu çocuklarda ve yetişkinlerde farklı sebeplerle ortaya çıkar. Çocuklarda görülen kifozun nedeni aşırı yuvarlak omuzların bulunması iken, yetişkinlerde ise kifozun asıl nedeni osteoporoz hastalığıdır. Osteoporoz, kişide kemik yoğunluğunun azalmasına neden olarak, kemiklerde çabuk eğilme ve bükülme görülmesine yol açar. Yaşlanmaya bağlı olarak görülen kifoz hastalığı ise yaş ilerledikçe aşınan ve yıpranan bağ dokunun omurga kısmında zayıflığa neden olur.


1. Egzersiz:

Köprü egzersizi olarak adlandırılır. Bu egzersiz sırt ve bel ağrıları için birebir iyi gelmektedir. Sadece bu bölgelere değil, kalça ve karın bölgelerine de iyi geldiği bilinir. Köprü egzersizinin uygulanışı için ilk olarak yere sırt üstü uzanmanız gerekir. Daha sonra ayak tabanlarınızı yere tam olarak temas edecek şekilde tutmalısınız. Ayaklarınızı kalça hizasında açtıktan sonra ellerinizi ve kollarınızı yere paralel olacak şekilde düz tutmanız gerekir. Artık harekete geçmek için belinizi yukarı doğru kaldırıp indirerek hareketi tamamlamış olursunuz.

2. Egzersiz:

Gün içerisinde sürekli dik oturan kişilerde kambur oluşumu görülebilir. Bu kamburluğu düzeltmek için kol esnetme hareketi ve kaslarınızı güçlendirmek için yapılan egzersizler bulunur. Ayakta veya dik oturarak, dik bir konum alarak dirsek kısmı baş hizasına gelecek şekilde kolunuzu sırtınıza doğru uzatarak yapılması gereken bir harekettir.

3. Egzersiz:

Kifoz nedeniyle bel ve sırt bölgesinde oluşan ağrıların azaltılması için yapılan egzersizler bulunur. Kişi sırt üstü yere uzanarak ilk olarak sağ bacağını öne doğru çekerek ortalama 10 saniye, daha sonra sol bacağını öne doğru çekerek bir o kadar süre daha bekledikten sonra bel ve sırt bölgesinde rahatlama hissedecektir.

4. Egzersiz:

Bu egzersiz çeşidi ise lenf ve dolaşım sistemi için oldukça faydalı olan bir egzersizdir. Bu egzersiz sonucu bel ve omuz bölgenizde gevşeme ve rahatlama hissedilir. Dizlerinizi bükerek bacaklarınızın üzerine oturup alın kısmınızı yere koyarak kollarınızı omuz bölgesinden rahatlatarak yan kısımlara doğru salarak rahat bir şekilde kendinizi bırakınız. Ortalama olarak bu hareket 30-40 saniye beklenmelidir.

Bu hareketleri günde birer defa uygulamanız takdirde kifoz sonucu oluşan kambur hastalığının verdiği rahatsızlığı az da olsa rahatlatıcı özelliğe sahip olduğunu göreceksiniz. Alışkanlık haline getirerek bu hareketlerin uygulanması, sizi oldukça rahat bir yaşam şekline yönlendirecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kifoz Çeşitleri Nelerdir?

Kifoz Çeşitleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Kifoz Sporla Düzelir mi?

Kifoz Sporla Düzelir mi?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kifoz Egzersizleri ve Uygulanışı

Kifoz Egzersizleri ve Uygulanışı

Kifoz Hareketleri Nelerdir?

Kifoz Hareketleri Nelerdir?

Skolyoz ve Kifoz Belirtileri ve Tedavisi

Skolyoz ve Kifoz Belirtileri ve Tedavisi

Kifoz Korsesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kifoz Korsesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kifoz Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Kifoz Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası